Досвід застосування Дженфілд БТ в бакових сумішах - мистецтво створення ліків для захисту рослин

Технологічні поради

14 Квітня, 2020

30-31 фаза розвитку озимої пшениці - початок виходу в трубку

30-31 фаза розвитку озимої пшениці - початок виходу в трубку

Дженфілд БТ – фунгіцид з діючою речовиною піраклостробін, 300 г/л з  хімічної групи стробілурінів. Зазвичай, фунгіциди із стробілуринами не є однокомпонентними, і це дуже вірно з точки зору запобігання виникнення резистентності патогенів. Саме тому в своїх рекомендаціях ми пропонуємо вибрати бакового партнера до Дженфілд БТ для розширення спектру хвороб і пролонгації дії.

Механізм дії препарату Дженфілд БТ

Нагадаємо, що Дженфілд БТ – це фунгіцид з локально-системною, трансламінарною дією (проникає на зворотню частину листка). Це означає те, що діюча речовина в місці потрапляння на вегетативну частину рослини проникне до зворотньої частини листка, ніби просочиться наскрізь. Це дуже важлива здатність піраклостробіна. Потрібно розуміти і правильно позиціонувати препарат у певний час вегетації, саме це покращить попередження ураження хворобами. Також доцільним буде застосування розтікача-ад’юванта Стікер БТ та використовувати не менше 150-200 л/га робочого розчину для збільшення площі контакту препарату з рослиною.

Піраклостробін пригнічує дихання патогена, блокує роботу мітохондрій, викликає загибель спор та міцелію гриба, а також перешкоджає спороутворенню. Ця властивість дуже цінна, тому що зазвичай у партнерів піраклостробіну діюча речовина із класу азолів (системний препарат з системною лікуючою дією). Але азоли в переважній своїй більшості не перешкоджають утворенню спор, таким чином, не запобігають новому перезараженню патогеном здорових ділянок рослини чи інших рослин.

Піраклостробін проявляє довготривалу захисну дію. Через декілька годин препарат концентрується у восковому шарі, звідки поступово перерозподіляється у внутрішні тканини рослини. Тому в суміш до Дженфілд БТ можна додавати препарати, які не завжди мають добрі захисні властивості, але завдяки високій системності швидко потрапляють у тканини рослини і перерозподіляються в ній, захищаючи приріст.

Саме довготривалий захисний бар’єр через акумуляцію у восковому шарі, що унеможливлює змивання, трансламінарні властивості та пригнічення спороутворення у системі захисту є перевагою Дженфілд БТ.

Внесення Дженфілд БТ 0,3 л/га в суміші з Аконіт БТ 0,5 л/га + БААЛ БТ 0,5 л/га

Внесення Дженфілд БТ 0,3 л/га в суміші з Аконіт БТ 0,5 л/га + БААЛ БТ 0,5 л/га

Світовий досвід застосування піраклостробіну

Але не одними фунгіцидними властивостями славиться піраклостробін. Наприклад, в своїх роботах вчені  Бразилії*** високо оцінили інші його сторони. Цей продукт підвищує поглинання, відновлення та засвоєння азоту рослинами.

Збільшення біомаси та виробництва, отриманих шляхом застосування піраклостробіну, навіть у рослинах, не уражених грибами, представляє особливий інтерес для сільськогосподарської практики. На місцях, у порівнянні з іншими адекватними фунгіцидами, які контролюють різні патогенні гриби, це можна кількісно визначити за допомогою ремісивної спектроскопії (Rouse et al., 1974). Пагони, оброблені піраклостробіном, демонструють більші значення для NDVI = індексу життєздатності (Rouse et al., 1974), що пов'язано з підвищеним потенціалом формування продукції, швидкою адаптацією до мінливих умов навколишнього середовища (Kaiser, 1999), а також підвищенням засвоєння азотних сполук. Через два тижні після застосування фунгіциду рослини демонструють чітке збільшення біомаси приблизно на 20%. За даними Köehle et al. (2003) асиміляція нітратів у рослинах, викликана піраклостробіном, збільшувалася порівняно з контрольними рослинами без оброблення. Ні відносний вміст білка, ні співвідношення вуглецю до азоту C / N не відрізнялися у контрольних рослинах і оброблених фунгіцидом, що свідчить про те, що додаткове всмоктування та відновлення нітратів використовувалося для сприяння росту оброблених рослин. Це може пояснити висновок про те, що найчастіше найвищий ефект у розвитку пшениці досягається тоді, коли фунгіцид застосовується під час фази, в якій потреба в азоті є максимальною.

Застосування Дженфілд БТ також допомагає рослинам переносити короткочасні посухи при завчасному внесенні, запобігає передчасному утворенню етилену і плямистостей листя неінфекційного походження, продовжує вегетацію рослин, збільшує кількість хлоропластів та швидкість фотосинтезу, що в свою чергу позитивно відображається на урожайності та якості продукції.

Спектр дії Дженфілд БТ

Пшениця – борошниста роса, септоріоз листя та колоса, види іржі, піренофороз (жовта плямистість).
Ячмінь – борошниста роса, ринхоспоріоз, гельмінтоспоріоз (смугасто-сітчаста і темно-бура плямистості), види іржі.
Соняшник – фомоз, фомопсіс, альтернаріоз.
Ріпак* – фомоз, альтернаріоз, склеротиніоз, циліндроспороз.
Кукурудза* – фузаріоз, іржа, гельмінтоспоріоз.
Соя* – борошнста роса, іржа, септоріоз, атракноз.

* - світовий досвід

Дженфілд БТ

Діюча речовина

Піраклостробін - 300 г/л

Практичний досвід використання препарату Дженфілд БТ

Для підсилення, розширення спектру, пролонгації дії та запобіганння виникнення резистентності окремих штамів патогенів  доцільно використовувати суміші препаратів.

При внесенні на озимій та ярій пшениці:

  • Дженфілд БТ 0,3 л/га + Аконіт БТ 0,5 л/га у фазу початку виходу у трубку. Бакова суміш проти комплексу хвороб та для стимулювання закладки більшого колоса при відсутності стресу у рослин та при забезпеченні задовільного живлення;
  • Дженфілд БТ 0,3 л/га + Лекарь БТ 1 л/га у фазу трубкування - повного виходу прапорцевого листка для захисту проти комплексу хвороб, особливо проти багатьох видів іржі, листових плямистостей та для профілактики фузаріоза колоса.
Стан пшениці через 5 днів після внесення бакової суміші

Стан пшениці через 5 днів після внесення бакової суміші

На озимому та ярому ячмені:

  • Дженфілд БТ 0,3 л/га + Грано БТ 0,5 л/га у фазу виходу в трубку – захист особливо цінних нижніх листків ячменю, які формують майбутній урожай.

У світовій практиці зустрічаються препарати, в складі яких піраклостробін самостійно або з партнером застосовуються і на інших культурах. Можливі варіанти внесення:

Застосування в посівах соняшника:

  • Дженфілд БТ 0,3-0,5 л/га самостійно одноразово при відсутності ознак хвороб у стадію 59 (R-4) (суцвіття ще закрите, язичкові квітки видно між приквітниками) для збільшення урожайності та олійності насіння;
  • Дженфілд БТ 0,3-0,5 л/га + Лекарь БТ 1,0 л/га дворазово у стадію 16-18 (V-6 -  V-8) 6-8 справжніх листків та стадію 57-59 (R-3 – R-4) якомога ближче до цвітіння або при наявності чи загрозі прояву хвороб (альтернарія, фомоз, фомопсис, види іржі, попередження перезараження сірою чи білою гниллю);
Оброблено сумішшю препаратів Дженфілд БТ 0,4 л/га + Лекарь БТ 1 л/га

Оброблено сумішшю препаратів Дженфілд БТ 0,4 л/га + Лекарь БТ 1 л/га

  • Дженфілд БТ 0,3-0,4 л/га у суміші з препаратами Карабас БТ 1,0 л/га при появі перших ознак хвороб або превентивно при загрозі розвитку сірої або білої гнилі (склеротиніозу) після рясних дощів і наявності на полі одиничних рослин з ознаками прикореневої форми білої гнилі;
  • Дженфілд БТ 0,3-0,4 л/га у суміші з препаратом Солє БТ 0,4-0,6 л/га при перших ознаках несправжньої борошнистої роси та плямистостей задля запобігання перезараженню здорових рослин та пролонгації захисту від інших хвороб.
Захист Карабас БТ 1 л/га + Дженфілд БТ 0,5 л/га перед цвітінням
Найкращі умови для розвитку хвороб кошика - затяжні дощі, зниження температури та значний інфекційний фон при порушенні сівозміни.

01

02

Застосування в посівах кукурудзи:

  • Дженфілд БТ 0,5 л/га самостійно одноразово при відсутності ознак хвороб у фазу початку викидання волоті для збільшення урожайності та покращення якості зерна;
  • Дженфілд БТ 0,3-0,5 л/га дворазово у фазу 10 листків та початку викидання волоті при наявності або загрозі прояву хвороб;
  • Дженфілд 0,3-0,4 БТ л/га у суміші з препаратом Лекарь БТ 1,0 л/га превентивно чи при перших ознаках гельмінтоспоріозу, фузаріозу, сажкових хвороб.

Застосування на сої:

  • Дженфілд БТ 0,6-0,9 л/т + Карабас БТ 0,6-0,9 л/т для протруювання сої;
  • Дженфілд БТ 0,3 л/га + Лекарь БТ 1,0 л/га у фазу цвітіння одноразово для збільшення урожайності та якості насіння, а також запобігання комплексу хвороб при відсутності стресу у рослин та забезпеченні задовільного живлення та зволоження ґрунту.

Застосування на озимому та ярому ріпаці:

  • Дженфілд 0,3 л/га у фазу кінець цвітіння одноразово для збільшення урожайності та якості насіння, а також запобігання комплексу хвороб при відсутності стресу у рослин та забезпеченні задовільного живлення та зволоження ґрунту.

Максимальна кількість обробок – 2.
 
Рекомендації щодо застосування:

Дженфілд БТ повинен застосовуватись в рекомендованих нормах та у відповідні фази розвитку культури, при відсутності стресового стану рослин (нестача вологи, атмосферна посуха, перезволоження, нестача макро- і мікроелементів). Внесення необхідно проводити при оптимальній вологості, температурі повітря від  +15°С до +25°С та при швидкості вітру не більше 5 м/с. Максимальна ефективність препарату досягається при його профілактичному застосуванні або на ранніх строках розвитку хвороб. Слід пам’ятати, що використання ад’юванта Стікер БТ, правильний вибір форсунок, налагодження тиску робочого розчину та швидкості агрегату буде позитивно впливати на змочуваність поверхні рослин, а отже і на результат загалом.

Гарних врожаїв. Звертайтесь за консультаціями та якісним захистом.

***

  1. Wilson Story Venancio; Autor para contato: Universidade Estadual de Ponta Grossa - UEPG, Campus em Uvaranas, Departamento de Fitotecnia e Fitossanidade, Ponta Grossa, PR, Brasil; (42) 220-3086; e-mail: wsvenanc@uepg.br
  2. Marco Antônio Tavares Rodrigues; BASF S. A., Estrada Samuel Aizemberg, 1707, São Bernardo do Campo, SP, Brasil; e-mail: marco-antonio.tavares-rodrigues@basf-sa.com.br
  3. Edson Begliomini; BASF S. A., Estrada Samuel Aizemberg, 1707, São Bernardo do Campo, SP, Brasil; e-mail: edson_begliomini@basf-sa.com.br
  4. Nilton Luiz de Souza; FCA-UNESP, Proteção de Plantas, Fazenda Lajeado, cx. postal, 237, Botucatu, SP, Brasil; e-mail: niltonsouza@fca.unesp.br

Автор: Собченко О.О., агроном-консультант Океан Інвест у Черкаській та Кіровоградській областях

Останні публікації

Вітаємо з Великоднем!

Вітаємо з Великоднем!

Бажаємо миру, добра, тепла, благополуччя і добробуту в будинку, душі і в житті.

Новини

23 Квітня, 2022

Зі святом 8 березня!

Зі святом краси та жіночності!

Прийміть найщиріші вітання зі святом чарівності, краси і жіночності!

Новини

05 Березня, 2021

З Новим роком та Різдвом Христовим!

З Новим роком та Різдвом Христовим!

Прийміть найщиріші вітання з Новорічними та Різдвяними святами!

Новини

24 Грудня, 2020

З Днем працівника сільського господарства!

Вітаємо з Днем працівника сільського господарства!

Вітаємо всіх аграріїв з професійним святом – Днем працівників сільського господарства!

Новини

12 Листопада, 2020

З Днем Захисника України!

Вітаємо з Днем Захисника України!

Прийміть наші щирі вітання зі святами – Днем захисника України та святом Покрови Пресвятої Богородиці!

Новини

13 Жовтня, 2020

З Днем незалежності України!

Вітаємо з Днем незалежності України!

Вже 29-й рік ми відзначаємо День Незалежності України! З кожним роком розвитку нашої держави поглиблюється усвідомлення значення цієї події для всієї країни та для кожного з нас, її громадян.

Новини

21 Серпня, 2020