Креатор БТ - оберіг насіння та запорука якісного врожаю

Технологічні поради

14 Серпня, 2020

Фунгіцидний протруйник широкого спектру дії Креатор БТ

Вже зовсім скоро розпочнеться сівба озимих культур, а це дуже відповідальний період, коли потрібно закласти основу майбутнього врожаю. Тут найважливіше - зберегти якомога більше здорових і неушкоджених рослин до відходу на зимівлю. Не буде новиною, що протруйники забезпечують якісний та рентабельний захист насіння і загалом майбутнього врожаю.
Система захисту насіння озимих на початковому етапі стала запорукою подальшого успішного вирощування культури.

Вибір фунгіцидного протруйника повинен ґрунтуватися на результатах фітоекспертизи насіння. Спектр біологічної активності протруйника повинен високоефективно контролювати всіх існуючих збудників хвороб, як в насінні, так і на молодих рослинах культури.

Одним із дійсно дієвих рішень є використання фунгіцидного протруйника широкого спектру дії Креатор БТ, що вирішить всі поставлені задачі перед господарством при посівній.

КРЕАТОР БТ

Креатор БТ

Діюча речовина

Дифеноконазол - 30 г/л, Ципроконазол - 6.3 г/л

Насіння протруєне Креатор БТ

Насіння протруєне Креатор БТ

Діючі речовини Дифеноконазол, 30 г/л + Ципроконазол, 6,3 г/л.

Ципроконазол відноситься до хімічної групи триазоли.
Це високорозчинна речовина яка має швидку системну дію у захисті від хвороб, що передаються з насінням, а також забезпечує надійний захист швидкозростаючих молодих тканин.

Як всім відомо, речовини в цій групі мають ретардантні властивості в більшій чи меншій мірі. Ципроконазол не виключення, він може проявляти фітотоксичність при застосуванні більше 10 г/т насіння діючої речовини, яка виражається в ретардантному ефекті.
Використання Креатор БТ при нормі 1 л/т насіння озимої пшениці отримуємо 6,3 г. ДР/т насіння, при нормі 1,5 л/т ячменю відповідно 9,45 г/т. У цих нормах ні про яку фітотоксичність і мови не ведеться. На ячмінь також допускається підвищена норма Креатора БТ до 2,0 л/т, тому що насінина ячменю додатково покрита захисними квітковими лусками.

Ципроконазол завдяки своїм властивостям широко використовується у фунгіцидах на колосових, технічних культурах, садах, овочах. Виступаючи ж в якості протруйника, він переміщується акропетально* в усі листки після проростання насіння.  При підвищенні температури і зниженні вологості  активність ципроконазолу знижується, а при підвищеній вологості він високоефективний незалежно від температури. Досить довго розкладається в ґрунті – напіврозпад  в польових умовах 142 дня. Тобто гіпотетично більше 4 місяців може бути присутнім у навколонасіннєвому просторі і вбиратися коренями рослин.

  • *  "Акропетально" - це переміщення системної діючої речовини знизу вгору по ксилемі**, від коренів до листків. Тобто, якщо в нашому випадку з ципроконазолом, ми обробляємо насінину, то діюча речовина буде присутня спочатку у насінині, далі у колеотиле***, потім у листках пшениці. Вона не матиме зворотнього руху у материнську насінину чи нові корені. В корінці протруйник потрапить тільки з ґрунту, в який перейде частина діючих речовин при набряканні насінини.
  • **   Ксилема - провідна тканина, по якій вода і мінеральні речовини рухаються знизу вгору, від кореня у листки, квіти і т.д. Це як труби водопостачання під високим тиском.
  • ***   Колеоптиль - захисний механізм проростка насінини однодольних (злаків), щоб захистити ніжні листочки при проходженні через ґрунт при проростанні. Довжина колеоптиля у різних рослин різна, навіть у сортів не однакова. Тому дуже важливо, не заглиблювати насіння при посіві, бо таким чином знижується енергія проростання та є риск не збереження проростку від інфекцій.

Треба зазначити, що жодна діюча речовина не проникає у насінину до набухання і початку біохімічних процесів у ній. При протруюванні всі ці речовини просто "приліплюються" до поверхні. Фарба у протруйнику необхідна для контролю рівномірності процесу покриття насіння. Важливо, щоб у протруйнику були речовини, які мають добру системну дію та захисну, тобто і лікували ті хвороби, які вже є в різних частинках насінини, і тримали оборону на рівні оболонки від патогенів, що є у ґрунті.

Перевага ципроконазолу - це один з найбільш рухливих та дієвих азолів, він має чи не найвищу системність. Це означає, що д.р. добереться до найбільш глибоких і захищених частин у насінині і заблокує там патоген.

Друга діюча речовина Креатор БТ - це дифеноконазол. Хоча це також триазол, але його системні властивості дуже відрізняються від ципроконазола.

Дифеноконазол має найнижчу системність серед азолів. Що це нам дає у протруйнику?

  1. Поступове повільне надходження у насінину, за рахунок чого забезпечується тривалий захисний період.
  2. Системність хоч і низька, але вона є, тому підсилюється дія ципроконазола у викоріненні патогенів.

Дифеноконазол перевершує більшість препаратів по спектру дії на фітопатогенів, не володіє побічною ретардантною дією на сходи і виключає їх зрідженість. Поглинання діючої речовини насінням і паростками відбувається поступово, фунгіцидна активність дифеноконазолу стабільна протягом найбільш вразливих фаз розвитку рослин на початку вегетаційного періоду. Дія не залежить від погодних умов, однак при температурах 12 ° C і нижче його активність знижується.

Ще однією особливістю дифеноконазолу є м'якість дії на культурну рослину. У серії випробувань було з'ясовано, що в порівнянні з іншими речовинами при використанні препарату прискорюється проростання насіння на дві доби, а сходи з'являються одночасно. Відзначається також посилення кущистості і збільшення продуктивного стеблостою при однаковій висоті рослин, що істотно полегшує збирання. Період напіврозпаду в ґрунті в польових умовах складає 85 днів.

 

Комбінація бакової суміщі для протруєння

Комбінація бакової суміщі для протруєння

Спектр дії Креатор БТ:

  1. Контролює на озимій пшениці летючу та тверду сажки, гельмінтоспоріозну та фузаріозну кореневі гнилі, пліснявіння насіння.
  2. На озимому ячмені - стеблова сажка, гельмінтоспоріозна та фузаріозна кореневі гнилі, ріжки, снігова пліснява (слабкого та помірного розвитку хвороби).
  3. На озимому житі та тритікале - летюча, кам'яна сажки, чорна (несправжня) сажка, гельмінтоспоріозна та фузаріозна кореневі гнилі, пліснявіння насіння.
Протруєнне насіння

Протруєнне насіння

Переваги препарату:

  • Обробку насіння препаратом можна починати задовго до сівби (протруєне насіння може зберігатися від декількох місяців до року).
  • Препарат не має ретардантної дії, стимулює проростання насіння і кущення злаків.
  • Дія швидка і тривала.
  • Ціна препарату - поза конкуренцією.


    Автор: Собченко О.О., агроном-консультант Океан Інвест у у Кіровоградській та Черкаській обл.

Останні публікації

Вітаємо з Великоднем!

Вітаємо з Великоднем!

Бажаємо миру, добра, тепла, благополуччя і добробуту в будинку, душі і в житті.

Новини

23 Квітня, 2022

Зі святом 8 березня!

Зі святом краси та жіночності!

Прийміть найщиріші вітання зі святом чарівності, краси і жіночності!

Новини

05 Березня, 2021

З Новим роком та Різдвом Христовим!

З Новим роком та Різдвом Христовим!

Прийміть найщиріші вітання з Новорічними та Різдвяними святами!

Новини

24 Грудня, 2020

З Днем працівника сільського господарства!

Вітаємо з Днем працівника сільського господарства!

Вітаємо всіх аграріїв з професійним святом – Днем працівників сільського господарства!

Новини

12 Листопада, 2020

З Днем Захисника України!

Вітаємо з Днем Захисника України!

Прийміть наші щирі вітання зі святами – Днем захисника України та святом Покрови Пресвятої Богородиці!

Новини

13 Жовтня, 2020

З Днем незалежності України!

Вітаємо з Днем незалежності України!

Вже 29-й рік ми відзначаємо День Незалежності України! З кожним роком розвитку нашої держави поглиблюється усвідомлення значення цієї події для всієї країни та для кожного з нас, її громадян.

Новини

21 Серпня, 2020