Побороти кліща

Новини

24 Січня, 2020

Хлібний кліщ фото

За останні 30 років середня температура зросла на 1,5 градуса за Цельсієм і збільшила тривалість теплого періоду мінімум на 10 днів у масштабах року. Кліматичні зони мігрують на північ, лісостеп перетворюється на степ, а степ у посушливий степ. Полісся, яке раніше вважалося зоною надмірного зволоження страждає від посухи, а опади стають більш локальними. Незабаром вся Південна Україна стане Олешківськими пісками.

Кліматичні зміни ведуть до втрати біорізноманіття та появи нових адаптованих шкідників. Аграрії будуть змушені вкладати кошти не лише в зрошувальні системи, але і захищати посіви від нових шкідливих організмів. Одним із таких є кліщ. Якщо ми раніше стикалися в основному з павутинним його різновидом на сої, то вже другий рік поспіль посіви озимих зернових культур на півдні Херсонщини атакує, так званий, кліщ зимовий зерновий або червононогий. Що ми знаємо про нього, навіщо з ним боротися і найголовніше як?

По-перше, це один із гігантів у царстві кліщів, його розмір становить до 1 мм, має чорне забарвлення та червоні ноги. Основна активність і шкідливість цього виду в наших умовах проявляється в осінньо-зимовий період. Зимовий червононогий кліщ розриває епідерміс листя і харчується клітинним соком, що містить хлорофіл. На листках утворюються сіруваті плями. За рахунок повітря, що залишилися в клітині, рослини набувають характерне сріблясто-сіре або жовтувате забарвлення, а прикоренева частина темніє. Верхівки листя в'януть і буріють. Сильно пошкоджені рослини згодом висихають.

Зазвичай, при першому погляді на посіви агрономи визначають таку проблему як брак азоту або хвороби. Наявність шкідника не видно, тому він буває активним у нічний час, сутінкові години або похмурі дні, а вдень чи при несприятливих умовах знаходиться у ґрунті на глибині до 40 см.

Зерновий кліщ пошкоджує пшеницю, ячмінь, жито, овес, кормові трави, бобові культури як восени, так і навесні. Імаго продовжують свою шкідливу діяльність при досить широкому температурному діапазоні: від + 4,5 °С до + 23,5 °С.

Яку небезпеку становить кліщ

  1. Послаблює культуру: кінчики листя засихають, рослини сильно відстають у рості. При сильному пошкодженні кліщами вони в'януть, після чого повністю висихають.
  2. Проколюючи епідерміс листової пластинки, виникають умови для проникнення інфекції. Такі рослини легко уражаються грибними, вірусними хворобами, що також сприяє зниженню врожайності й якості зерна.

Що сприяє розвитку кліща

  1. Нульові й мінімальні обробки ґрунту.
  2. Стерньові попередники під зернові.
  3. Дефіцит вологи. Її надлишок призводить до загибелі відкладених яєць.
  4. Брак харчування, стреси, пізнє настання зимових негативних температур.

Червононогий кліщ, заходи боротьби

Крім загальновідомих агротехнічних заходів (сівозміна, чергування оранки та дрібної обробки) застосовують хімічну обробку посівів при чисельності кліща більше 5 шт/листок препаратами з групи ФОС.

ДиХлор БТ – 0,8-1 л/га + БіМоль БТ – 0,8 л/га + Тор БТ – 0,08 л/га

Таке поєднання препаратів дозволить позбутися восени не тільки від кліща, але і від інших шкідників.

ДиХлор БТ

Діюча речовина

Циперметрин - 50 г/л, Хлорпірифос - 500 г/л

БиМоль БТ

Діюча речовина

Диметоат - 400 г/л

Пшеничний кліщ (Aceria tritici) 

Якщо ви побачили на полі таку пшеницю, не поспішайте вносити мікродобрива і фунгіциди, такі пошкодження залишає пшеничний зимовий зерновий червононогий кліщ. Якщо його розглянути при збільшенні, то ви не побачите знайомого нам шкідника, це скоріше черв'як, який ховається в жилках листа, поступово скручуючи його.

А що каже з цього приводу наука

Тіло довжиною 220-290 мкм, подовжене, червоподібне, рівнокільчасте. Щиток трикутний, із невеликим козирком. Кліщі живуть вільно в борозенках на поверхні листя.

Його весняна активність відновлюється з підвищенням температури до 9 ... 10 °С. Кліщ в пшениці, перш за все, обирає молоде листя, пошкоджуючи його з верхньої сторони. Коли лист грубіє, він переходять на колос. Особливо багато кліщів зосереджується на колосках (до 2000 на кожному) в період молочної стиглості. З настанням повної стиглості зерна, озимий кліщ остаточно покидає пшеницю.

Головний фактор, що сприяє поширенню і розселенню шкідників – вітер, який може розносити їх на 600-800 м від місця зараження. Також пшеничний кліщ може заселяти і кукурудзу, бо її листя в цей період підходить для харчування, при цьому агрономи доволі часто грішать на цикадки.

Чим небезпечний пшеничний кліщ

  1. Шкідник виснажує рослину і при масовому розвитку може привести до повної загибелі сходів. Але таке буває нечасто.
  2. Найбільша небезпека, яка проявляється – це зараження пшениці вірусами, у т.ч. смугастою мозаїкою. Далі німфи кліща активно і швидко поширюють вірус, тобто для цього навіть не потрібно їх масового розвитку.

Шкода від хвороби відчутна через зменшення кількості продуктивних стебел, зернин у колосках, маси 1000 зерен і зниженні схожості насіння. Втрати врожаю можуть досягати 60-70%, ураженість рослин – 50-100%. Ступінь шкідливості вірусу залежить від термінів зараження – озима пшениця найбільш сприйнятлива до зараження в ранні фази розвитку. Проявляє досить швидке поширення на посівах зимовий зерновий кліщ, боротьба повинна бути невідкладна.

Зерновий кліщ, боротьба

Щоб очистити посіви від шкідника рекомендуємо обробку акарицидами, наприклад, ефективним препаратам Клессо БТ. Профілактична норма застосування становить 0,5 л/га, при масовому розвитку рекомендуємо збільшити до 0,7-1 л/га.

Клессо БТ

Діюча речовина

Клофентезин - 500 г/л, Фенпіроксимат - 50 г/л

Останні публікації

Вітаємо з Великоднем!

Вітаємо з Великоднем!

Бажаємо миру, добра, тепла, благополуччя і добробуту в будинку, душі і в житті.

Новини

23 Квітня, 2022

Зі святом 8 березня!

Зі святом краси та жіночності!

Прийміть найщиріші вітання зі святом чарівності, краси і жіночності!

Новини

05 Березня, 2021

З Новим роком та Різдвом Христовим!

З Новим роком та Різдвом Христовим!

Прийміть найщиріші вітання з Новорічними та Різдвяними святами!

Новини

24 Грудня, 2020

З Днем працівника сільського господарства!

Вітаємо з Днем працівника сільського господарства!

Вітаємо всіх аграріїв з професійним святом – Днем працівників сільського господарства!

Новини

12 Листопада, 2020

З Днем Захисника України!

Вітаємо з Днем Захисника України!

Прийміть наші щирі вітання зі святами – Днем захисника України та святом Покрови Пресвятої Богородиці!

Новини

13 Жовтня, 2020

З Днем незалежності України!

Вітаємо з Днем незалежності України!

Вже 29-й рік ми відзначаємо День Незалежності України! З кожним роком розвитку нашої держави поглиблюється усвідомлення значення цієї події для всієї країни та для кожного з нас, її громадян.

Новини

21 Серпня, 2020